הפחתת היטל השבחה

התוספת השלישית לחוק התכנון והבניה מגדירה השבחה כעליית שווין של מקרקעין בעקבות אישור תכנית, הקלה או שימוש חורג.

היטל ההשבחה הינו היטל המשולם לוועדה המקומית (הזרוע התכנונית של הרשות), בעקבות "השבחה תכנונית" שנעשתה במקרקעין למשל על ידי תוספת זכויות בניה.

הבסיס לגביית ההיטל נובע מעקרון "הצדק החלוקתי", כלומר היות והרשות יזמה תכניות בניין עיר, שאיפשרו לבעל הזכויות ניצול עודף על שהיה מותר, מגיע לרשות חלק מההשבחה (50%), בכדי שתוכל להמשיך וליזום תכניות נוספות בעתיד.

ההיטל נגבה לעת "מימוש הזכויות".

מימוש בהתאם לחוק מהווה אחד משני מצבי

מכר: כאשר בעל הזכויות מוכר את זכויותיו במקרקעין ישולם מלוא ההיטל בגין זכויות שלא נוצלו כחוק. ההיטל יחול על המוכר (שכן הרציונל אומר שעליו למכור את זכויותיו במקרקעין עם "מלוא הפוטנציאל התכנוני" הגלום בו).

מימוש בדרך של היתר: כאשר בעל הזכויות מנצל את הזכויות החייבות בהיטל לעת הוצאת היתר בניה. במקרה זה, יחול החיוב רק בגין הזכויות המנוצות בפועל (את היתרה ישלם במכר או בהיתר עתידי).

היטל ההשבחה נקבע בהתאם למועד אישור התכנית המשביחה, כאשר ההיטל מוצמד עד למועד המימוש למדד המחירים לצרכן או מדד תשומות הבניה (לפי הנמוך).

את שומת ההשבחה עורך שמאי מקרקעין מטעם הוועדה המקומית לתו"ב של אותה רשות מצידה, מנפיקה שובר לתשלום של כלל התכניות המשביחות לרבות הצמדתן.

רבים אינם יודעים כי שומת הוועדה אינה סוף פסוק!

על דרישת הוועדה ניתן לערער בהתאם לקבוע בתוספת השלישית לחוק התכנון והבניה ע"י מינוי שמאי מכריע ממועצת שמאי המקרקעין במשרד המשפטים והגשת שומה נגדית.

לחלופין, ככל וטענותיו של הנישום מהוות טענות משפטיות או על עצם החיוב עצמו, ניתן להשיג מול וועדת ערר.

למשרדנו נסיון רב בניהול הליכי השגה מול וועדות מקומיות והן בליווי הליכי ערר.

נסיון זה, הינו מקיף וכולל ייצוג של פרטיים ויזמים.

לאחר קבלת שומה מטעם הרשות, מומלץ להיתייעץ עם שמאי מקרקעין בעל נסיון בתחום הפחתת היטלי השבחה.

התחום הינו סבוך וכולל בין היתר עדכוני פסיקה רבים, עילות למתן פטור מההיטל, פסיקות לביטול ריביות המושתות ע הנישום וכו'.